Wat kan ik doen in de tuin in februari? Februari is aangebroken, en daarmee zijn we al weer in de 2e maand van het jaar. En dan begint het bij de meeste mensen met liefde voor het tuinieren al weer te kriebelen. Want echt lente is het nog niet, maar ja, eerlijk gezegd willen we al weer beginnen met zaaien, kweken en bezig zijn in de tuin. Laat februari daar nu eens een perfecte maand voor te zijn! In principe kun je overigens jaarrond telen, en ook zaaien is in januari met bepaalde gewassen geen probleem. Maar februari is beter, want dan zijn de dagen al wat langer, is er meer licht en ook kruipen de temperaturen steeds verder omhoog. Maar goed, wat kunnen we nu eigenlijk allemaal doen in de tuin in de maand februari?

In de moestuin

Februari wordt in de tuinwereld ook wel de voorbereidingsmaand genoemd. Een passende naam wat mij betreft, want veel zaken die je in februari doet zijn een belangrijke voorbereiding op het seizoen dat komen gaat. Een heel belangrijk onderdeel daarvan is het 'spitten' van de moestuin. Hier kan in februari een mooi begin mee worden gemaakt, mits de temperaturen het toelaten. Het moet natuurlijk niet onaangenaam koud zijn, in de eerste plaats niet omdat er dan niet in gewerkt kan worden, maar ook omdat het niet goed voor de grond is. Als er nog stevige vorst wordt opgegeven, stel het dan uit. 

De moestuin bemesten

Bij het spitten hoort ook de bemesting van de moestuin. Zorg om de zoveel tijd voor voldoende voeding in de grond. Dit kan speciaal toegevoegd worden naar aanleiding van specifieke eisen, maar dit kan ook heel algemeen worden toegevoegd zoals meestal bij het omspitten gebeurt. Op zandgrond kun je het beste koemest gebruiken, maar voor kleigrond kun je beter voor ruige mest gaan. De mest mag even op het land liggen, maar ook weer niet te lang zodat de voedingsstoffen 'vervliegen'. Als algemene regel zeg ik altijd: 'Houdt ongeveer 2 kruiwagens per veertien vierkante meter aan. Je kunt natuurlijk gebruik maken van kunstmest, maar mijn voorkeur gaat sterk uit naar echte mest. Dit is natuurlijker, krachtiger en trefzekerder. Kies je toch voor kunstmest in de vorm van korrels bijvoorbeeld? Dan pas toevoegen na het spitten, en met een hark inwerken. 

Wat kun je zaaien in februari?

Wat we nu willen weten, is natuurlijk of we al iets in de moestuin kunnen zaaien. Allereerst is het goed om eerlijk te kijken naar het weer. Wat doet het met de temperatuur? Is het een strenge winter en vriest het nog hard, dan kun je hier toch echt beter nog even mee wachten. Maar... is het goed weer en redelijk 'normaal' voor de tijd van het jaar? Dan kun je als je echt niet meer kunt wachten, de eerste zaden in de volle grond zaaien. Niet altijd succes gegarandeerd, maar zeker leuk om in kleine beetjes alvast te proberen. Denk hierbij aan de volgende gewassen:
  • Zomerworteltjes;
  • Raapstelen;
  • Radijs.
Uiteraard kun je al wel zaaien in een kas, of binnenshuis. Zo kun je tuinbonen, erwten en peulen vast in een kas of broeibak voorzaaien. Ook kun je onder glas vanaf half februari de volgende groenten voorzaaien: 
  • Aardbeien;
  • Bloemkool;
  • Prei;
  • Sla.
Ook kun je in de maand februari diverse wortelstokken en knollen planten. Denk aan de Mierikswortel, Aardbei wortelstokken of aan Aardpeer knollen. 

Gewassen verplanten in februari

Van zaaien naar verplanten, een ietwat meer bezigheid voor deze maand. Zo kun je de Rabarber verplanten. Dit zal de plant eens in de 4 à 5 jaar goed doen. Ook diverse kruiden in de moestuin kunnen hierbij een verhuizing wel waarderen. Verplaats Dragon, Pimpernel, Bieslook, Mierikswortel en andere kruiden eens in de 3 à 4 jaar ongeveer. Dit geldt voor bijna alle kruiden. Hierdoor krijgen ze nieuwe grond, en ook is het een boost voor de wortels. Kies voor een mooi zonnig plekje, daar houden kruiden van. 

Wat kun je doen in de bloementuin?

De bloementuin is ook in de 2e maand van het jaar al aan te pakken. Zo kun je ook in de bloementuin veel verplaatsen en poten. De juiste tijd is nu aangebroken voor het platen en verplaatsen vanbladverliezende heesters. Ook kun je nu in de bloementuin randplanten opnemen. Vervang de grasranden door lage planten, zoals Nepeta, Saxifraga, Armerira of verschillende sedumsoorten. Verder kun je hagen aanplanten deze maand. Werk de grond wel eerst goed los. 

Bloemen en planten snoeien in februari

Ook is februari geschikt om in de bloementuin te gaan snoeien. Doe dit alleen als ze een bepaalde ruimte gevuld hebben. Het is de tijd voor de jonge ranken van de Wisteria te snoeien en de Kamperfoelie wat uitdunnen. Ook kun je Clematis nu planten. Dit moet wel en een pot gekweekte plant zijn, anders gaan ze dood. De planten mogen niet met hun voet in de volle zon staan. Zet er dus andere planten voor, enkele zomerbloeiers bijvoorbeeld. Ten slotte kun je klimrozen ook perfect snoeien deze maand. Doe dit overigens alleen als er veel hout in zit. Spaar daarbij de jonge scheuten. Deze geven de meeste en de mooiste bloemen. Het is belangrijk om een scherpe snoeischaar te gebruiken.

De fruittuin in februari

Als laatste wil ik nog wat handreikingen geven voor de klusjes in de fruittuin. Niet iedereen zal dit los zien van de moestuin, maar ik benoem het bij voorkeur toch gescheiden. En om dan te beginnen is het de ideale tijd om vruchtbomen en fruitbomen te planten. Fruitstruiken gaan vaak jarenlang mee en er kan jarenlang van worden geoogst. Denk aan appels, peren, frambozen en andere soorten fruit. Een goede plant is daarbij van belang, en kies dus echt voor kwaliteit van een kweker. Geef de kweker de zonstand, tuinafmeting, grondsoort en andere informatie over de tuin om tot een goed besluit te komen. De kweker zal advies geven over de planting, want dit is geen simpele klus. 

Mesten en snoeien in februari

Naast het planten is het mesten en snoeien bij fruitbomen en fruitstruiken erg van belang. De 2e maand is daar erg geschikt voor. Zo kun je nu de vruchtbomen die al eerder gepoot zijn, bijmesten. Het beste kun je kiezen van stalmest. Spit deze ondiep onder. Let op dat je dit niet alleen maar doet bij de stam, maar ook verder eromheen. Kies je voor kunstmest? Schoffel deze dan wat onder. Ook is het een goed moment om de bramen te snoeien. Doe je dit niet, dan wordt de fruittuin een enorme jungle. Bind de jonge takken bij elkaar, naast elkaar. Het onrijpe gedeelte mag er af. Ten slotte kun je nog vijgen losdekken

.

Overige klusjes in de moestuin

De moestuin maakt zich dus al met al op voor het nieuwe seizoen dat komen gaat. Naast de bovengenoemde klusjes, zijn er natuurlijk nog veel meer klusjes te doen. Denk aan:
  • Paden aanleggen of verharden: Hier is in het voorjaar vaak weinig tijd voor. Doe het nu, nu er nog tijd over is. Zeker als je net gespit hebt en de tuin nog ruimte heeft;
  • Het losdekken van bolgewassen: Niet iedereen dekt de bloembollen die in het najaar zijn gepoot af. Doe je dit wel, dan kun je nu bij zacht weer de bedekking van Tulpen, Hyacinten en Narcissen weghalen. Of eerst een helft, waarna je in maart de andere helft doet.
  • Beschermen van gewassen bij vorst door er potten of plastic kappen overheen te zetten.
  • Het maken van een moestuinplan! Maak een schema waar je wat in de moestuin gaat zaaien, poten en kweken. Denk daarbij natuurlijk aan de wisselteelt en aan de zogenaamde 'liefde en haat' relaties tussen de gewassen. Wat past goed bij elkaar en wat niet?
  • Vergeet natuurlijk ook niet de laatste wintergroenten te oogsten! Palmkool en boerenkool bijvoorbeeld. Of wie weet heb je nog spruiten staan...
Op naar een heerlijk seizoen in de moestuin, siertuin en fruittuin!

 
      04-02-2022 17:11     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Doepserleven -  24-03-2022

Wij hebben de prei ook al gezaaid

 Tom -  04-02-2022

Wat een leuk stuk om te lezen! Bedankt voor je tips!