Kookboon of droogboon zaden kopen
De kookboon is over het algemeen genomen niet zo bekend in ons land. Erg jammer eigenlijk, want het is een heel diverse boon. Het internet staat vol met de lekkerste gerechten. Zeker deze bonen, de kievitsboon, is heel divers in gebruik. Je kunt deze bonen namelijk vers gebruiken, maar je kunt de bonen ook bewaren als droogboon! Bij het verse gebruik uiteraard wel de bonen uit de peul halen, de peul is namelijk niet te eten. Als je de bonen later gebruikt na het drogen, moet je de bonen een nachtje laten weken.
Het telen van kookbonen
Je kunt de zaden van de Kievitsbonen zaaien vanaf half mei in de vollegrond. Dit kun je blijven doen tot en met juli. Houdt ongeveer 45 centimeter aan tussen de bonenplanten, met rijen van 40 centimeter. Het is een stamboon, dus hij heeft geen ondersteuning nodig. Na ongeveer 14 dagen zullen de zaden ontkiemen. De bonen die je wilt gebruiken voor de verse oogst, kun je zo plukken en de bonen uit de peul halen. Maar als je ze wilt bewaren voor later, dan moet je de peulen pas oogsten als de peulen perkamentachtig aanvoelen. Na het oogsten laten drogen in de wind.
De kookbonen Stamkievit zijn van het type Borlotto rosso. De zaden zijn biologisch geteeld, verschoond en gepakt.