Bloemen positief voor de moestuin!

Vraag een willekeurig persoon op straat wat diegene verwacht in een moestuin en deze zal aankomen met de standaard groenten: Tomaten, wortels, sla, etc. Zeker tegenwoordig is dit standaard beeld van de moestuin helemaal omgegooid. Waar sommige tuinders de moestuin vol hebben staan met standaard groente, hebben andere de tuin gevuld met de meest verrassende groente en kruiden. Een nieuwkomer die steeds meer in de moestuinen te zien is, zijn bloemen. Vol van kleur, pronkend op de akker. Maar waarom zou je dat doen? De meeste mensen zaaien geen bloemen in de moestuin omdat ze zo dol zijn op bloemen. Ja, die mensen zijn er ook, maar ik ga je uitleggen wat je nog meer kan met deze mooie bloeiers! 

Natuurlijke bestuiving door bloemen

In de zomervakantie, een aantal jaar geleden, was ik een in een tomatenkas in Engeland. Niet zo'n kleintje die wij ook achterin de tuin hebben staan, nee, echt de grootste tomatenkas van Engeland. Hier werden miljoenen tomaten gekweekt van honderden verschillende rassen. Waarom vertel ik dit? Nou, een opmerkelijk feitje dat ik daar aantrof was dat er om de 5 gangpaden een doos stond. Op deze doos stond een grote bij afgebeeld. Na het verhaal van de eigenaar gehoord te hebben, bleek dat deze dozen complete huizen waren voor de bijen. Deze waren nodig voor de productie. Want geen bijen, is geen tomaten. Natuurlijk... bestuiving!



Nu hebben niet alleen tomaten bestuiving nodig, maar ook veel andere planten en groente hebben dit nodig om vrucht te geven. Er zijn verschillende soorten van bestuiving, zoals water en wind, maar de bestuiving van dieren is makkelijk voor in de moestuin. Dit komt omdat je slechts wat toepasselijke bloemen plaatst die deze dieren aantrekken zoals bijen, hommels, wespen, etc. Daar komt nog bij dat deze zogenaamde 'bijenlokkers' vaak gewoon te eten zijn. Denk maar aan hysop, kamille of zonnebloemen: allemaal bijenlokkers die te gebruiken zijn ter consumptie. Ideaal!

Bloemen, organische grond en bijen! 

Het is super simpel om te doen: Zaai bij een bed tomaten gewoon een paar hysop zaden, en de bestuiving zal zeker goed komen. Of wat denk je van de aardbeien? Deze hebben ook bestuiving nodig. Zo hebben wij in het afgelopen jaar rode klaver (incarnaatklaver) gezaaid tussen de aardbeien en de bramen. 2 vliegen in 1 klap. Beter gezegd, 3 vliegen, want rode klaver is ook nog eens een groenbemester die de grond veel organische stof geeft. Onze buren hadden voor de moestuin allemaal zonnebloemen gezaaid. Niet alleen een prachtig gezicht, maar ook nog eens erg goed voor de moestuin. De bijen zoefden ons om de oren, het maakt de tuin nóg gezelliger!



Naast de mooie uitstraling die het je moestuin geeft, zijn bloemen dus ook goed als bijenlokkers en dus natuurlijke bestuivingsmiddelen. Maar er is nog een leuk weetje aan deze bloemen in je tuin. Want je draagt een de bijenpopulatie een warm hart toe. Bijen hebben namelijk veel natuurlijke vijanden en het bijen aantal is de afgelopen jaren erg afgenomen. Zo helpt je hiermee dus niet alleen je eigen hachtje, maar je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu. Daar kun je niet omheen, toch? 

'Natuurlijk... bestuiving!'

      30-11-2018 20:59     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Jo -  25-02-2019

Bedankt voor je verhaal. Leuk om te weten dat je rode klaver tussen aardbeien en bramen zetten.