Biologisch moestuinieren!

Het assortiment van biologische zaden van Moestuinland is de afgelopen tijd enorm gestegen. Van groente en kruiden tot mooie bloemen en bijentrekkers. Van bijna alle soorten zaden zijn wel biologische zaden te vinden. Maar waarom eigenlijk? Wat is biologisch moestuinieren en waarom zijn we er tegenwoordig zo druk mee? In deze blog ga ik je vertellen wat biologisch tuinieren inhoud en hoe jij er zelf voor kunt zorgen dat je een biologische moestuin krijgt!
 

Wat is 'biologisch'?

Laten we makkelijk beginnen: We hebben vroeger allemaal biologieles gehad op school. Daar werd uitgelegd dat dit ging over het leven van mens en dier (de leer van het leven). Je zou kunnen zeggen dat biologisch dus te maken heeft met het leven en de manier waarop dit zo origineel mogelijk gebeurt. Dan komen we al gelijk bij de kern uit: Zo origineel mogelijk bezig zijn, zonder de inmenging van andere 'verkeerde' stoffen. Denk aan chemicaliën, kunstmest of andere gemanipuleerde stoffen. 


 

Op welke manieren tegenstrijdig (ongezond) tuinieren?

In het stukje hierboven noemde ik al wat voorbeelden van niet-biologisch tuinieren of bezig zijn in de moestuin. Denk hierbij als voorbeeld aan de productie van een bloemkool. Bij het zaaien is een grote hoeveelheid chilisalpeter gebruikt: kunstmest dat is gewonnen in een fabriek en waarin veel stofjes inzitten die schadelijk zijn voor de aarde, mens en dier. Stoffen zoals chloriden, sulfaten van natrium, calcium en magnesium. Daarnaast is er bij de teelt Metaldehyde gebruikt, wat in de anti-slakken spray zat. Een paar maand later ligt de bloemkool bij je in de pan, jij eet de overheerlijke bloemkool, met de slechte stoffen...
 

'Als je bio koopt, kijk dan goed of er een keurmerk opstaat!'

 

Zelf biologische moestuinieren!

Na het doemverhaal nu even wat vrolijke tekst! Want zo zwart-wit als hierboven beschreven is het natuurlijk lang niet altijd. Maar goed, het beste is nog altijd om zelf te telen. Je weet dan wat er met de gewassen is gebeurt en er kunnen geen chemicaliën inzitten. Biologisch tuinieren is een verzekerdheid van gezonde gewassen. Hoe dan ook, of je nu zaait met gewone zaden of met biologisch geteelde zaden. Als je biologische zaden koopt, kijk dan goed of er een keurmerk opstaat. Bij Moestuinland is dat altijd van stichting SKAL, maar je kunt ze ook vinden onder andere afkortingen, zoals: EKO, AB, KRAV, enzovoorts.  


 

Biologisch zaaien

Nadat je de zaden hebt ingekocht, of natuurlijk zelf biologisch hebt gewonnen, dan kun je gaan zaaien. Belangrijk feitje bij het zaaien als je biologisch wilt moestuinieren: Dit is waarom de grote productie boerderijen ook geen fan zijn van biologisch tuinieren, namelijk omdat onkruid zich snel ontwikkeld. Als je besluit om biologisch te gaan moestuinieren, dan ga je dus niet spuiten. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig en vaak te controleren op onkruid rond de gewassen. Verwijder het en houd de grond eromheen los. Zo voorkom je snelle onkruidgroei. 
 

'Goed voor de natuur, mens en beest!'
 

Biologische oogst!

Ik hoef je nu niet meer te vertellen dat het niet is toegestaan om bestrijdingsmiddelen te gebruiken bij de verdere opteelt van je planten. Zorg dat je alle ziektes, plagen en ongedierte van je planten blijven op een natuurlijke manier. Dit kun je doen door de bladeren weg te halen waar eitjes op zitten van ongedierte, door een net te spannen of door natuurlijke manieren van bestrijden. Uiteraard is dit niet zoals in de natuur gebeurt, dat er ineens een net om de gewassen zit, maar je breekt er in elk geval niet de natuur mee af of doet afbraak aan de biologie regels.

 

Biologisch moestuinieren: Gezond, goed, leuk! 

Zo kun je heerlijk gaan genieten van echt biologisch eten uit eigen tuin! Vrij van bestrijdingsmiddelen, verkeerde stoffen en chemicaliën. Op een natuurlijke manier, goed voor de aarde, mens en beest! 

      20-12-2018 14:07     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Jeroen -  08-01-2023

Jammer dat hierboven geschreven word alsof er een gebrek aan kennis is. “Stoffen zoals chloriden, sulfaten van natrium, calcium en magnesium”. Ik kan muv sulfaten niet benoemen wat er slecht zou zijn aan de overige ionen. Calcium en magnesium zijn in de volksmond kalk en chloride is het niet metaal deel van keukenzout. Door alleen de chemische benaming te gebruiken zonder toelichting wordt er een verkeerd beeld geschetst.