Aubergine zaden
Aubergine zaden hebben hun oorsprong ver buiten Nederland. Vanaf de 15e eeuw zijn de aubergine zaden ook richting Europa en Nederland gekomen. Er zijn verschillende soorten aubergines, maar die in Nederland en in de rest van Europa gegeten wordt zijn meestal paars van kleur en erg glimmend. De aubergine heeft een neutrale smaak en is daarom goed met andere groenten en gerechten te combineren. Zo is het een bekend onderdeel van de typische Nederlandse salades. De aubergine zit vol met vezels en daarom wordt het ook wel als vervanger gegeten van vlees en koolhydraten. Verder is de aubergine ook een supergezonde groente die veel mensen eten die aan het dieeten zijn. Er zitten namelijk maar weinig calorieën in de aubergine en tevens is het een product dat vet-, hoolhydraat- en glutenvrij is. Dit komt doordat de aubergine voor een groot gedeelte uit water bestaat plus gezonde voedingsstoffen zoals Kalium en Calcium.
Aubergine als warmtewinnend gewas
Doordat de aubergine veel warmte nodig heeft, is het noodzakelijk dat je de zaden onder glas zaait en teelt. Zoals we hierboven al hebben beschreven is de aubergine afkomstig uit het Middelandse Zee gebied, dus hij heeft veel warmte nodig. Om deze reden kun je de aubergine zaden alleen onder glas zaaien. Doe dit in de maanden februari tot en met mei. Houdt rekening met een temperatuur van 20 graden. Het zal ongeveer 14 dagen duren voordat de zaden ontkiemt zullen zijn. Verder is het belangrijk om bij het uitplanten een minimale afstand van 50 centimeter tussen de planten aan te houden. Aubergines zijn na de oogst goed te bewaren, maar doe dit op kamertemperatuur en niet in de vriezer of de koelkast.