Zaai je eigen boeket!

Bij het hebben van een tuin of moestuin, denken mensen vaak aan het kweken van eigen groente, kruiden en fruit. Inmiddels zijn er steeds meer mensen die de eetbare gewassen hebben ingeruild voor bloerijke gewassen en zelf een pluktuin van bloemen beginnen. Overigens sluit de één het ander niet uit natuurlijk. Ook veel bloemen kun je gebruiken in eten, ter decoratie of als medicinaal gebruik. Kortom, genoeg redenen om de tuin of moestuin ook in te zaaien met kleurrijke bloemen. Zo kun je zelf je eigen boeket zaaien en plukken. Scheelt geld, tijd en het is ook nog eens een prachtig gezicht. Zowel in de tuin tijdens de kweek, als in huis, na het oogsten! 

Welke bloemen voor een eigen pluktuin?

Het lijkt zo eenvoudig: Je stopt wat bloemenzaden in de grond en na een aantal maanden heb je een boeket. Meestal komt er iets meer bij kijken dan zoals het hier omschreven is. En de eerste stap die je zet bij het creëeren van een eigen bloementuin is het kiezen van de bloemensoorten. De keuze is reuze, er is echt heel veel om te kiezen. De onderstaande keuzes kun je afzonderlijk maken. Waar de één eerst kiest voor een bepaalde kleur, wil de ander juist alleen maar vaste planten kiezen. In elk geval is het een keuzemenu die je kunt doorlopen om de juiste soorten bloemenzaden te kiezen:

Eenjarige, tweejarige of meerjarige bloemen
Bloemen zijn er qua levensduur in 3 verschillende soorten. Je hebt de eenjarige bloemen, tweejarige bloemen, en vaste planten of ook wel meerjarige of overblijvende planten genoemd. Het verschil tussen beiden in het kort uitgelegd:

  1. Eenjarige bloemen. Dit zijn bloemen die 1 jaar bloeien en daarna afsterven. Vergelijk dit met de meeste groentesoorten die je ook zaait en in 1 seizoen gebruikt. Je zaait ze vaak in het voorjaar, en de bloei is in de zomermaanden. In de herfst gaat de bloem dood. Veel soorten zijn erg gewild zijn eenjarig, zoals Zonnebloemen, Klaproos, Cosmea of Afrikaantjes.

  2. Tweejarige bloemen. Deze groep bloemen is niet zo groot. Het principe van 2-jarige bloemen werkt alsvolgt: Je zaait de zaden van de bloemen ergens in de zomer. De planten komen op en worden groot. Echter zullen de planten nog niet bloeien. Dit doen ze pas in het jaar erop, het 2e jaar. Na het 2e jaar gaan ze dood en sterven ze af. Ook dit principe kennen we bij groente en fruit. Aardbeien bijvoorbeeld, kun je pas oogsten in het 2e jaar na het zaaien. 

  3. Meerjarige bloemen. Ten slotte is er nog de groep met meerjarige bloemen, ook wel vaste planten of overblijvende planten genoemd. Kortweg gezegd zijn dit gewoon bloemen die je 1 keer zaait, en daarna jarenlang opnieuw zullen bloeien. Denk hierbij aan Lavendel, Gipskruid of Lupine. Sommige meerjarige bloemen zullen al wel in het eerste jaar bloeien, maar sommigen ook niet. Die bloeien vanaf het 2e jaar en blijven daarna elk jaar opnieuw bloeien.
     




Welke kleuren bloemen zijn hetzelfde?

Ben je specifiek opzoek naar bloemen in een bepaalde kleur? Dan kun je met onderstaand schema waarschijnlijk een heel eind komen. Handig als je een strakke pluktuin wilt creëren met kleurpatronen. We hebben eens klanten uit Limburg gehad, die hun tuin alleen gevuld wilden hebben met kleuren uit de Limburgse vlag. Hieronder bloemen per kleur gesorteerd:

  • Paarse bloemen
    Ijzerhard (Verbena), Petunia (F1 Wave Paars), Pronkwinde (Grandpa Ott), Reukerwt Cupani's Original 1699 (Lathyrus), Klimmende Winde (Ipomoea purpurea), Kattenstaart Reuze Dreadlocks (Amaranthus), Blauwkussen (Aubretia), Dropplant (Agastache), Duifkruid (Scabiosa), Grote Centaurie (Centaurea), Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris), Veldsalie (Salvia), Wildemanskruid (Pulsatilla).

  • Roze bloemen
    Bekermalva (Lavatera), Chinees Purperklokje (Rhodochiton), Bolderik (Agrostemma), Citroen Bergamotmint (Monarda), Hyacintboon (Lablab purpreus), Klimmende Winde (Ipomoea nil), Koekruid (Pink Beauty), Anjer (Dianthus), Engels Gras (Armeria), Vingerhoedskruid (Digitalis), Prachtkaars (Liatris), Zonnehoed (Echinacea), Zeepkruid (Saponaria).

  • Blauwe bloemen
    Blauwe Regen (Wisteria), Phacelia, Guichelheil (Anagallis Blue), Juffertje-in-het-groen (Nigella), Korenbloem (Blue Boy), Lobelia (Emperor William), Mexicaantje (Donsbloem), Pronkwinde (Heavenly Blue), Vergeet-me-nietje (myosotis), Viooltje (Alpenmeer), Cichorei (Wilde), Blauwe Knoop (Succisa), Beemdkroon (Knautia), Lupine (Russell Hybrids Blue), Kogeldistel (Echinops), Monnikskap (Aconitum), Ridderspoor (Delphinium), Veronica (Ereprijs Blue).

  • Rode bloemen
    Klaproos (Papaver rhoeas), Kooltje Vuur (Adonis), Rode Klaver, Cosmos/Cosmea (Rode Rubenza), Papaver Sominferum (Black paeony), Leeuwenmuiltje (Asarina wislizensis), Zonnebloem (Avondzon), Brandende Liefde (Lychnis), Gomphrena (Strawberry Fields), Pelargonium (F2 Scarlet), Oost-Indische Kers (Empress of India).

  • Oranje bloemen
    Afrikaantje (Tagetes), Goudsbloem (Ball's Orange), Venidium (Prince of Orange), Kokardebloem (Gaillardia).

  • Gele bloemen
    Afrikaantje (Petite Citroengeel), Ananasbloem (Cephalophora), Goudsbloem (Ball's Golden Yellow), Mexicaanse Dragon (Dragonafrikaantjes), Zonnebloem (Hoge Gele), Zonnehoed (Gloriosa Daisy), Meisjesogen (Coreopsis), Viooltje (Rhinegold).

  • Witte bloemen
    Zonnebloem (White Sun F1, Valentine), Afrikaantje (Eskimo), Alyssum (Snowcloth), Hibiscus (drie-urenbloem), Kattensnor (White Queen), Klokwinde (Cobaea scandes, White), Oost-Indische Kers (Milkmaid), Vogelmuur (Stellaria), Tandenstoter/Witte Dille/Kantbloem, Duizendblad (Achillea), Edelweiss (Leontopodium), Gipskruid (Bruidssluier), Kaasjeskruid (Alba Wit), Margriet (Alaska).

     



Hoe moet ik bloemen zaaien?

Als je eenmaal een plan hebt en je eruit bent wat voor bloemen er in de tuin gaan komen, kun je beginnen met het zaaien van de bloemenzaden. Er zijn grofweg 2 manieren: Binnen voorzaaien, of direct in de volle grond zaaien. Voor alle manieren van zaaien (en verder opkweken) is het van belang de zaai-instructie op het zaadzakje aan te houden. Daar staat op wanneer je moet zaaien, wanneer en op welke manier. Ook staat er wat voor standplaats bloemen het liefste hebben. Volle zon, of juist halfschaduw? Sommige zaden stop je in de grond (donkerkiemers) en anders leg je juist bovenop de aarde (lichtkiemers). Van belang bij alle manieren van zaaien is dat de grond onkruidvrij is als je gaat zaaien. Bij het voorzaaien is dit vaak niet aan de orde, omdat je zaait in potgrond of kant-en-klare zaai-, en stekgrond. Bij het zaaien van bloemen in de volle grond is het wel erg belangrijk. Na het zaaien goed water geven, maar wel voorzichtig. Als je te hard spuit (om met een harde straal werkt) kun je de zaden wegspuiten/spoelen. Een vernevelaar werkt vaak erg goed bij lichtkiemers.
 

Bloemen boeket oogsten en schikken

Als de kweek van de bloemen goed verlopen is en de tuin vol staat met prachtige bloemen, komt het oogstproces om de hoek kijken. Wat is er nodig voor het goed oogsten van bloemen en om een boeket ervan te schikken? Hier een stappenplant voor het oogsten en binden van je eigen verse boeket:

  1. Zorg voor balans
    Naast bloemen hoort er uiteraard ook wat groen in je boeket. Denk aan diverse siergrassen, Hedera, Vrouwenmantel of Eucalyptus. Je kunt eventueel ook wat proberen met groenblijvende kruiden. Deze zorgen vaak ook voor een heerlijke geur.

  2. Pluk de bloemen op het juiste moment
    Pluk bloemen wanneer de bloemen nét uit de knop komen, mar nog niet helemaal open zijn. Ook kun je ze het beste plukken in de ochtend, dan blijven ze het langste goed. Neem altijd een emmer of vaas mee naar de tuin, hoe sneller op water, hoe beter.

  3. Maak een schone snede
    Voor het oogsten van bloemen is een scherp, schoon voorwerp erg belangrijk. Ook dit zal de levensduur van de bloemen verlengen. Neem een scherp keukenmesje of ga voor een speciaal bloemenschaartje.

  4. Het boeket samenstellen
    Verwijder zoveel mogelijk bladeren van de stelen. Deze gaan namelijk rotten als ze in het water terecht komen. Snijd de stelen schuin af. Begin met een zogenaamd 'skelet'van de sterkste takken. Hier ga je omheen bouwen. Vervolgens kies je eerst de 'lage bloemen', en daarna de 'hoge bloemen'. Je eindigt het boeket met het opvullen ervan, aan de hand van Gipskruid, Siergras of Pluimgras.

  5. Het boeket lang mooi houden
    Om je boeket een lang leven te geven, zorg er dan voor dat de bloemen altijd in een schone vaas staan. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen blaadjes in het water terecht komen. Ververs het water regelmatig en voeg er desnoods een beetje plantenvoeding aan toe.


En geniet van je eigen samengestelde en gekweekte boeket!

      19-07-2023 11:54     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.