Schatten uit het verleden | Vergeten Groente

‘Schatten uit het verleden’, zo worden door onze leverancier de zaden genoemd die al jaren lang geteeld worden. Oneerbiedig door ons ook vaak overgenomen als ‘gouwe ouwe’. Desalniettemin zijn het pareltjes binnen de moestuin, die mij overigens al vaak verrast hebben. Wat dacht je van koolrabi: een soort zwevende knol met een knalgroene of paarse kleur? Of schorseneren: zwartkleurige wortels die van oudsher geteeld werden als alternatief voor asperge? Kunnen we de schatten uit het verleden terughalen?
 

Koolrabi

Het was de zomer van 2018 toen ik thuis kwam met een koolrabi. Ik weet nog goed dat m’n moeder met tegenzin, na 2 eerdere aandringpogingen van mijn kant, toch maar eens de koolrabi ging proberen te bereiden. De Rijssense nuchterheid kwam hier even goed om de (Achter)hoek kijken, want ‘wat de boer niet kent, dat eet ie niet.’ Toegegeven, ik moest ook even wennen aan het idee dat ik straks een vliegende knol met een paars jasje zou gaan eten.

Eenmaal aan tafel bleek deze rare knol helemaal niet zo vreemd te smaken. Sterker nog, de knol werd ineens weer een kool en het leek net alsof ik een bord met bloemkool voor mijn neus had staan. Smakelijk, verrassend en eigenlijk best wel erg lekker! Zo zie je maar weer: ‘Beoordeel het boek niet op zijn kaft.’ Dat geldt niet alleen voor de koolrabi, maar ook voor schorseneren. Ja, lees het nog maar eens. Met het uiterlijk van een verbrande wortel, is het niet echt s’moeders mooiste. Maar.. Wacht maar tot je deze nep-asperge geproefd hebt!

 

Schorseneren

Ga er maar even goed voor zitten, want schorseneren is echt een ‘gouwe ouwe’. Vroeger zeiden ze: ‘om je vingers erbij af te likken’. In de Tweede Wereldoorlog werd deze groente nog veel gegeten. Echter hierna zijn de schorseneren in de vergetelheid terecht gekomen. Tegenwoordig staan ze eerder onder het mom van goedkope asperges bekend. Dit betekent niet dat ze minder lekker smaken. De smaak is namelijk echt heel lekker, en zeker de moeite waard om te proberen als je ze nog niet kent. Vindt je ze nou niet zo lekker, laat dan de plant gewoon bloeien. In het tweede jaar komen er namelijk prachtige, gele bloemen aan.
 

Dragon telen?

Ook binnen de categorie ‘kruiden’ zijn er flink wat planten die onze aandacht opeisen als het gaat over schatten uit het verleden. Dragon, Citroenbasilicum of Wortelpeterselie: Zomaar wat kruiden die we ook niet dagelijks verorberen. Het zijn mooie kruiden met elk hun eigen werkingen en eigen smaak. Naast de genoemde groenten en kruiden, zijn er nog tal van vergeten groenten die een beetje meer aandacht verdienen. Probeer ze zelf eens te telen of te combineren! Zaai wat kruiden die je niet kent en probeer er wat mee te maken. Zo heb ik eens heel voorzichtig en onzeker een kruidenthee getrokken van zelf geteelde Dragon. Het resultaat? Een ontzettend lekkere thee met een smaak die ze bij de Jumbo en de Albert Heijn niet verkopen! Voor mij een vanaf nu een ‘gouwe ouwe’!
 

      06-05-2019 12:17     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.