Zaaien: Wat zijn de do's en dont's
Zaaien: De do's en dont's 

Het doel van iedere moestuin eigenaar is het zoveel en zo goed mogelijk oogsten van de gewassen die er op zijn of haar moestuin staan. Echter voordat het zover is gaat er een heel traject aan vooraf. Het allereerste en belangrijkste wat noodzakelijk is voor de oogst is het zaaien. Zonder zaad groeit er niets en zal de moestuin kaal blijven. Maar hoe doe je dit nou het beste en wat moet je vooral niet doen?

Wanneer moet ik zaaien?

Bij al onze producten zijn zaaischema's toegevoegd. In dit zaaischema is duidelijk te zien wanneer je moet zaaien, zowel binnen als buiten, en wanneer je kan oogsten. Zo is te zien dat de Snij Sla Baby Leaf Mix onder glas te zaaien is in Februari en Maart. In de volle grond kan je deze tussen Maart en September zaaien. Van Mei tot en met Oktober is dan de mogelijk om de sla te oogsten. Tevens is in het zaaischema de zaaitemperatuur en het aantal kiemdagen te zien. Weet je niet hoever de zaden uit elkaar gezaaid moeten worden? Geen nood! Zelfs dat staat nauwkeurig in onze zaaischema's verwerkt. Heb je al zaden thuis maar niet van ons? Kijk dan op het zakje voor de informatie wanneer er gezaaid kan worden. Meestal staat dit ook aangegeven op het desbetreffende zakje. 

Hoeveel moet ik zaaien?
De veelgehoorde fout bij beginners van een moestuin is een te grote oogst. Ik hoor je denken: 'Te groot?!' Ja, dat kan! Om een grote oogst in één keer te voorkomen is het handig om sommige groenten met  verschillende tussenpozen te zaaien. Zeker als je bijvoorbeeld tuinkers, spinazie of sla gaat zaaien. Zaai deze producten met tussenpozen van ongeveer 2 à 3 weken. Dit zorgt ervoor dat je de groenten ook met regelmaat kan eten. Wanneer je alles in één keer gaat zaaien, zul je alles ook in één keer moeten opeten. Tenzij je een grootverbruiker bent natuurlijk, dan heb ik niets gezegd. Let ook op de hoeveelheid zaden die je in een klein beetje grond zaait. Zaai vooral niet te dik! Vooral bij fijne zaden zoals kropsla, wortelen en kool gebeurt dit wel eens. Er komen dan te veel plantjes op, waardoor je veel moet uitdunnen om de plantjes genoeg ruimte te geven om te kunnen groeien. Wanneer je dit doet als de plantjes al een paar centimeter hoog zijn, dan ben je eigenlijk al te laat. Voorkom dit van te voren en zorg dat je de zaden niet te dicht bij elkaar zaait.

En dan is het wachten tot de plantjes groeien. Met voldoende water, en zeker met voldoende licht, moet dit helemaal goed komen. En dan... oogsten maar!

 
Veel succes met de tuin! Heb je nog vragen, mail me dan gerust!
Groetjes van Peter! 

 
      03-10-2017 11:24     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.