Sla telen in de moestuin

Sla is een typische groente voor in de moestuin. Er zullen maar weinig mensen met een moestuin zijn die nog nooit sla zaden hebben gezaaid en de heerlijke bladeren na de oogst hebben gegeten. Niet zo gek ook natuurlijk, het heeft veel voordelen ten opzichte van andere gewassen. Zo is sla erg gemakkelijk te telen, ontkiemen de zaden relatief snel en geeft het in ons land bijna altijd een goede oogst. Ook kun je veel verschillende soorten sla zaden kopen om zo je moestuin met sla toch helemaal vol te zetten met groenten die er allemaal net iets anders uit zien. Zo is er natuurlijk verschil in smaak, maar ook in kleur (rood, groen), grootte van de kroppen en de teeltwijze. Loop met me mee langs de slagewassen en ontdek welke sla je kunt telen en wat je er allemaal mee kan doen! 


Sla zaden kopen

Voordat je begint met het zaaien van de sla zaden moet je natuurlijk eerst weten welke soorten sla er zijn. Het pallet aan sla zaden is echt heel erg divers. We kennen allemaal wel de 'normale' sla. Groen van kleur en sappig van smaak. Deze sla is vaak een krop- of botersla. Makkelijk te telen en geeft vrijwel zeker een mooie oogst als je er een beetje je best voor doet. De sla zal een mooie krop geven die je heerlijk kunt verwerken in verschillende gerechten. Rauw of gekookt, je kunt er alle kanten mee op. 


Rode sla lekker?

Naast de boter- of kropsla hebben we nog veel meer soorten sla. Om ze allemaal op te noemen zijn we te lang bezig, maar internet staat vol als je opzoek naar informatie over bijvoorbeeld eikenbladsla, bindsla of kluitsla. Wel wil ik nog even iets kwijt over pluksla en krulsla. Beide hebben namelijk een aantal rode rassen onder hun naam staan. Rode sla? Ja! Heerlijk van smaak en een beetje nootachtig. Erg leuk om een beetje variatie in je moestuin aan te brengen of als je de salade een ander kleurtje wilt geven in plaats van altijd dat groene. Overigens is er niets mis met groen natuurlijk, mooi groen is niet lelijk. ;) 


Sla oogsten en bewaren

Sla kun je redelijk lange tijd in het jaar telen. Je hebt namelijk zaden die geschikt zijn voor de vroege teelt maar ook zaden voor de late oogst. Sla is na het oogsten goed te bewaren en de meeste soorten zijn ook prima geschikt om in de diepvries te bewaren. Pluksla kun je oogsten terwijl de plant nog in de grond staat; handig! Tenslotte is sla niet alleen erg makkelijk en leuk om te telen, het is ook nog eens erg gezond. Naast de goede vitamines en mineralen, zit sla ook extra vol met antioxidanten. Deze helpen je beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Daarnaast is sla perfect te combineren met een dieet. Er zitten namelijk maar heel weinig calorieën in sla.  Kun je ook de chips een keer over'sla'an. :)


Groetjes Peter! 
      10-03-2018 19:34     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.