Zaden kopen voor schorseneren
Deze groente die we in deze tijd haast niet meer eten is erg smakelijk. Rond de Tweede Wereldoorlog is deze vergeten groente uit trek geraakt. Daarvoor was het wel degelijk een normale groente die met regelmaat gegeten werd. Als je echter nu aan de meeste mensen vraagt of ze dit het afgelopen jaar wel eens gegeten hebben, dan is het antwoord vaak ontkennend. Schorseneren wordt tegenwoordig wel vaak gebruikt als alternatief voor asperge. Het is een typische wintergroente met lange, relatief stompe wortels en een zwart gelaat. Deze zaden staan erom bekend dat ze totaal niet snel doorschieten en erg gemakkelijk te telen zijn. Belangrijke puntjes rondom de bereiding van schorseneren: Voordat je het gaat koken, eerst goed afschillen. Om (een beetje) kleuring te voorkomen is het handig om de wortels als je klaar bent met afschillen, deze te laten weken in een badje van water en melk. Vooral in een salade of gestoofd is schorseneren echt erg lekker en zeker de moeite waard om eens te proberen als je het nog nooit geproefd hebt.
Zaaien en oogsten van schorseneren
Een zakje zaad bestaat uit ongeveer 200 zaden met een totaalgewicht van 2,5 gram. De schorseneerzaden zijn alleen rechtstreeks in de volle grond te zaaien. Dit kan in de maanden april en mei. De zaden ontkiemen het snelst bij een temperatuur van ongeveer 18 graden. Het zal na het zaaien ongeveer 15 dagen duren totdat de kiemplantjes boven de grond te zien zijn. Houd er rekening mee dat de plantjes ongeveer 10 centimeter uit elkaar moeten staan. De lange zaden niet al te diep in de aarde steken. De grond waarin de schorseneren in geteeld gaan worden goed los maken en de voorkeur licht bij een lichte grond. Niet teveel bemesten overigens, de teelt verloopt vrij gemakkelijk. De wortels van de schorseneer kunnen het overleven in de winter. Oogsten is mogelijk in de maanden oktober tot en met februari.