-
Alles Wat Je Moet Weten om Pompoenen te Kweken in je Moestuin

Pompoenen zijn niet alleen een herfsticoon, maar ook een veelzijdige en voedzame toevoeging aan je moestuin. Of je nu droomt van een zelfgemaakte pompoensoep, een feestelijke decoratie voor Halloween of een indrukwekkende oogst, het kweken van pompoenen biedt voor ieder wat wils. In deze uitgebreide gids nemen we je mee door de geschiedenis, de verschillende soorten en de stappen om succesvol pompoenen te kweken in je eigen tuin.
Een korte geschiedenis van de pompoen
De pompoen behoort tot het geslacht Cucurbita en is al duizenden jaren een belangrijk gewas in Noord- en Midden-Amerika. Archeologische vondsten tonen aan dat Cucurbita pepo, een van de oudste gecultiveerde planten, al tussen 7000 en 5500 v.Chr. werd verbouwd in het huidige Mexico. Inheemse volkeren zoals de Maya's en Irokezen gebruikten pompoenen niet alleen als voedsel, maar ook als medicijn en decoratie. Ze pasten de "Drie Zusters"-methode toe, waarbij pompoenen samen met maïs en bonen werden geplant om elkaar te ondersteunen.
Wat kun je doen met pompoenen?
- Culinair: Gebruik ze in soepen, stoofschotels, taarten, brood en zelfs smoothies. Pompoenen zijn vaak lekker zoet en hebben allemaal net een andere smaak. Van noot smaak, tot zoete aardappel.
- Decoratief: Perfect voor herfstdecoraties en Halloween-lantaarns. Ook erg leuk in de tuin of moestuin als decoratie. Zeker de pattison modellen zijn erg leuk om decoratief te kweken. Ook de speciale vogelhuis pompoenen of Italian Snake zijn aanraders voor de decoratieve pompoenen fans.
- Gezondheidsvoordelen: Rijk aan vitaminen, antioxidanten en vezels.
Verschillende soorten pompoenen
1. Hokkaido
Kleine oranje pompoen met nootachtige smaak. Perfect voor soep en geroosterd. Lekker zoet van smaak ook en goed te combineren met andere pompoenen.
2. Butternut
Langwerpige vorm, beige schil en zoet vruchtvlees. Ideaal voor pureren. Deze Butternut pompoen kennen we in Nederland ook wel als de flespompoen, met de langwerpige vorm en hals.
3. Musquée de Provence
Grote, geribbelde pompoen. Geschikt voor zoete en hartige gerechten. Je kunt deze pompoen in verschillende soorten kleuren krijgen, maar de oranje is favoriet.
4. Jack O'Lantern
Perfect voor Halloween decoratie. Makkelijk uit te hollen. Groot van vorm, en oranje van kleur. Kenmerkt aan de Jack O'Lantern pompoenen is de grote steel bovenop. Geeft een stoer uiterlijk!
5. Kabocha
Groene schil, zoet vruchtvlees. Populair in Aziatische keuken. Minder bekend. Ook de Uchiki Kuri is een bekende Aziatische pompoen. Deze zijn redelijk kleur, en juist oranje van vorm. Zowel van binnen als van buiten.
Stap voor stap: pompoenen kweken
1. Zaaien
Zaai binnenshuis vanaf eind april of buiten na de laatste vorst. Gebruik potjes met 2-3 zaden op 2-3 cm diepte. Houd temperatuur rond 20-25°C. Pompoenen houden van warmte en zullen eenmaal hard groeien als ze ontkiemt zijn. Een leuk proces om te volgen, want in mum van tijd is het zaadje een grote plant geworden.
2. Uitplanten
Uitplanten van de jonge pompoenplanten kan na 3-4 weken als de zaailingen 2-3 echte bladeren hebben. Plant op minstens 1 meter afstand in voedzame, goed doorlatende grond. De planten hebben veel voeding nodig en zullen groot worden. Zeker de ranken waar de vruchten aangroeien. Deze moeten voldoende ruimte hebben.
3. Verzorging
- Water: Grond vochtig houden, niet nat. Geef water aan de basis.
- Bemesting: Eerst stikstofrijk, later fosforrijk bemesten.
- Ondersteuning: Gebruik bij klimmende rassen een rek of hekwerk.
4. Bestuiving
Pompoenen hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen. Help bestuiven met penseel als insecten uitblijven, of als je de pompoenen wilt kweken in een dichte kas waar de bestuivende insecten dus niet bij kunnen komen. Even aantikken en de vrucht kan gemaakt worden. Beter is het natuurlijk om direct buiten te plaatsen, zodat de natuur haar werk kan doen.
5. Oogsten
Oogsten van de pompoenen kan na 90-120 dagen. Een rijpe pompoen heeft een harde schil, een droge steel en klinkt hol. Snijd met een scherp mes en laat een stukje steel zitten. Wel is het erg afhankelijk van welke pompoen je kweekt en wanneer je deze zaait. Een voorgezaaide pompoen die in een kas terecht komt is natuurlijk veel sneller klaar dan een mega pompoen die buiten ligt.
Pompoenen bewaren
- Bewaar op een koele, droge plek (10-15°C).
- Niet stapelen; leg in één laag. Dit voorkomt schimmelen en rotten van de pompoenen. Soms is het niet mogelijk, zeker bij de grote wedstrijdpompoenen.
- Controleer regelmatig op rotte exemplaren. Verwijder deze omdat ze zo niet andere kunnen aansteken.
Veelgemaakte fouten bij pompoen kweken
- Te weinig ruimte geven
- Te nat of juist te droog houden
- Geen bestuiving = geen vrucht
- Te laat oogsten
- Geen vruchtwisseling toepassen
Aan de slag met je eigen pompoenen
Het kweken van pompoenen is niet alleen leuk en leerzaam, maar ook bijzonder bevredigend. Van een klein zaadje tot een gigantische vrucht – de groeikracht van deze plant blijft verbazen. Bovendien kun je met één plant vaak meerdere pompoenen oogsten, wat het ook een heel dankbaar gewas maakt voor beginnende én ervaren moestuinders.
Dus: heb je een zonnig stukje tuin of een flinke moestuinbak? Dan staat niets je meer in de weg om dit jaar je eigen pompoenen te telen. Begin op tijd, geef ze de ruimte en een beetje liefde – en je wordt beloond met een heerlijke en decoratieve oogst in de herfst. Ben je klaar om te starten? Bekijk dan het uitgebreide aanbod aan pompoenzaden op Moestuinland.nl. Van klassieke soorten tot bijzondere rassen: voor elke smaak wat wils. We hebben grote, kleine, gele, groene en andere kleuren. Ook kun je bij Moestuinland zaden vinden voor speciale wedstrijdpompoenen, die echt super groot worden! Leuk om te kweken!
Heb je nog kweekspullen nodig? Kijk dan bij de handige zaai- en kweekbenodigdheden voor een vliegende start.
Veel succes en vooral veel plezier met jouw pompoenoogst!
Geen reacties gevonden.