Okra zaden kopen
Okra is een vrij onbekende plant in zowel de Nederlandse moestuin, als ook in de Nederlandse keuken. Maar daarom natuurlijk niet minder lekker en leuk om eens te proberen. Naast het bereiden van deze vrucht, heeft okra ook nog eens prachtige gele bloemen. De smaak is vrij pittig en komt overeen met een kruising van de smaak van aubergines en asperges. Wat je eet is eigenlijk geen groente maar een onrijpe vrucht. Deze langwerpige doosvrucht heeft ongeveer een lengte van 20 centimeter en is op diverse manier te gebruiken. Zo wordt er van de plant zelfs touw en papier gemaakt!
Wat is okra?
Okra is een vrucht die bomvol zit met vitamines en mineralen. Zeker de vitaminen A, B, C en E zijn goed vertegenwoordigd in deze vruchten. Okra zit vanbinnen vol met grotere zaden die een ronde vorm hebben. Andere namen voor okra zijn ook wel Oker, Jambo of Gombo. Een merkwaardig feitje over okra is dat deze nergens in ons land geteeld wordt en dus in de winkel (als ze er al zijn), allemaal uit het buitenland komen. Extra leuk om daarom eens zelf je okra te telen! De planten van de Okra worden vrij hoog en de gele bloemen die eraan komen hebben een rood hart. Zowel te gebruiken dus als sierplant en als voedingsbron.
Hoe kan ik zelf okra telen?
Je kunt okra zelf zaaien onder glas of direct in de tuin. Mede omdat het een Oosters gewas is, en dus van oorsprong veel warmte gewend is, heeft de plant wel voldoende warmte nodig. Zaaien onder glas kan in de maanden april tot en met juni. Als je deze jonge plantjes later gaat uitpoten, moet je goed letten op de wortels. Deze mogen namelijk absoluut niet geraakt worden, dit beschadigd de plant enorm. De zaden kun je ook ter plaatse zaaien in de moestuin. Die kan in de warmste maanden van het jaar, juni en juli. Houdt ongeveer 50 centimeter tussen de planten aan. Okra heeft veel warmte nodig om te groeien, en kan, als het een warme zomer is, al na 60 dagen geoogst worden! De onrijpe vruchten oogsten, 4 tot 5 dagen na de bloei. Niet te lang wachten met oogsten, dan worden de vruchten hard en vlezig.