Monnikskap zaden kopen
Monnikskap bloeit met blauwe bloemen in de late zomermaanden. Deze bijzondere planten zijn giftig, en daar zijn ze in het verleden ook meermaals voor gebruikt. Kan al irriterend zijn bij een beetje sap op de huid. Echter ook weer erg geliefd als drachtplant voor veel soorten insecnten, zoals de Bombus consobrinus, Ridderspooruil, Gelduil, Boksbaardvlinder en de Egale Dwerfspanner. Deze zijn er gek op! De planten zijn in Nederland inmiddels niet meer in het wild te vinden, maar in het verleden kon dat wel. Tegenwoordig zijn de Monnikskap bloemen enkel nog in de Europese bergen te vinden, zoals in de Alpen.
Aconitum napellus gebruiken
De bloemen bloeien in een bijzondere vorm, waar de naam van Monnikskap ook weer vandaan komt. De bloemen zijn gelobt, en vallen alsware over elkaar heen. De bloemen zijn erg mooi in de tuin, vanwege de helderblauwe kleur. Ook als snijbloem is de Aconitum erg goed te gebruiken. De bloemen hebben grote betekenis gehad in de culturele wereld. Zeker vanwege de giftigheid van de plant, wat reden geeft tot spannende verhalen. Zo is Monnikskap uitgeroepen tot middel tegen Weerwolven als legende. Ook bij Romeo en Julliet komt Monnikskap voor. Maar de meeste verhalen met Monnikskap vindt je in de Griekse mythologie.
Hoe moet ik Monnikskap telen?
Je kunt Monnikskap zowel telen uit knollen als uit zaad. Deze verpakking bevat ongeveer 50 zaden. De zaden zijn slechts in 1 maand eigenlijk te zaaien, namelijk in de maanden oktober. Dat komt doordat de zaden een koude periode nodig hebben om te ontkiemen. Je kunt ze dan na het zaaien in oktober, in het voorjaar uitplanten op de plek van bestemming. De blauwe bloemen van de Aconitum zijn meerjarig, en kies dus een goed plekje uit. Een plekje in de halfschaduw heeft de meeste voorkeur, met een beetje vochthoudende grond. De bloemen bloeien in de maanden juli, augustus en september, en hij kan maximaal wel 1 meter 20 hoog worden!