De moestuin in de zomer

De moestuin rond de langste dag

De zomermaanden zijn bij uitstek heerlijk om in de moestuin te zijn. Je kunt veel gewassen oogsten, de temperaturen zijn aangenaam en het is lekker lang licht. Juist rondom de tijd van de langste dag kun je nog tot 's avonds laat buiten bezig zijn, lekker aan het werk in de tuin of juist genietend van de prachtige natuur. Ondertussen raakt richting de zomer de moestuin vaak ineens een stuk leger, en ontstaan er lege plekken die opgevuld moeten worden. Welke groenten kun je nog kweken, ook ná de langste dag? We nemen je graag mee de moestuin in, ook ná 21 juni!

Voorzaaien in de zomer

Tuinieren is vooruitzien en plannen maken. Zeker in de zomermaanden is dit nodig, omdat het vaak te laat wordt opgemerkt en er een lege plek ontstaat na het oogsten die niet direct opgevuld kan worden. Zaai in de zomer de groenten die je in het najaar wilt oogsten. Denk bijvoorbeeld aan Chinese kool, anijdijvie of winterpenen. Ook is boerenkool uitermate geschikt om nu te zaaien, want die kun je dan planten als de aardappels gerooid kunnen worden. Ook late spuiten kun je vaak uitplanten in deze periode. Plannen dus, en goed nadenken over de periode ná de langste dag.

Wees alert op droogte, warmte en regen

In de zomer zijn de groenteplanten vaak al aardig op sterkte, en worden ze flink groot. Hoewel het lijkt alsof we niet veel meer hoeven te doen, is vaak het tegendeel waar. Bij droogte moet je extra goed controleren of de planten genoeg water hebben. Zeker grote planten, die extra veel drinken. Zeker de planten die in potten en bloembakken staan, deze drogen razendsnel uit! Weer een andere oplettendheid is juist als er veel regen is gevallen. Het onkruid groeit bij regenachtige zomerdagen enorm snel, en voor je het weet ziet de moestuin eruit als een regenwoud.

Wat doe je met doorgeschoten planten?

In de zomermaanden loopt de temperatuur vaak snel op. Zeker met de lange dagen rond 21 juni is de kans op doorschieten erg groot. Schieten? Ja, planten schieten door als ze teveel last hebben van te lang licht en warmte. We kunnen het soms in bepaalde mate ook al zien in het voorzaaien in het voorjaar. De plantjes worden dan te lang en slungelig. In de zomer is dit extra het geval, waarbij de planten doorschieten om bloemen aan te maken (en zaden). Vaak wordt de smaak van de groente dan erg minder of gewoon echt niet lekker. Bepaalde gewassen zijn daglengtegevoelig. Dat betekent dat ze snel doorschieten, waarbij we sla, andijvie, paksoi en mosterdblad dit het vaakste zien doen. Er ontstaat een stengel omhoog en er komen bloemen in. Kies in plaats voor de oogst rond de langste dag, juist voor de kweek in het voorjaar of het najaar. Zo verminder je de kans op 'schieten'.

Eetbare bloemen van doorgeschoten planten

Als je planten doorgeschoten zijn, moet je ze natuurlijk niet meteen wegdoen, maar ook hier weer je voordeel uit halen. Voordeel? Van een geschoten andijvie? Ja zeker! Bloeiende groenten zijn vaak veel mooi om te zien, waarbij we bijvoorbeeld de Allium kennen, een doorgeschoten uit. Ook doorgeschoten wortel is erg mooi. Tegelijkertijd bevorderen doorgeschoten bloemen de bestuiving in je tuin, door de aantrekkingskracht die het heeft op bijen en vlinders. Koop wel onze biologische zaden, zodat de insecten niet doodgaan door overgebleven pesticiden. Ook kun je veel bloemen eten van doorgeschoten groenten. Probeer eens een bloeiende broccoli, of de bloemen van Koriander. Deze kun je ook gebruiken om er ketoembar van te maken. Lekker!

Wat kun je nog zaaien in juni?

Er zijn nog veel groenten die je in juni, en zelfs nog in juli kunt zaaien. Zoals ik al aangaf, is het soms zelfs beter, om zo het doorschieten te voorkomen. Hier een lijstje met gewassen die nog heel goed in juni gezaaid kunnen worden:

  • Herfst- en winterbloemkool;

  • Paksoi

  • Wortels

  • Rammenas

  • Bieten

  • Radijs

  • Sla (behalve Veldsla)

  • Herfst- en winterbroccoli;

  • Chinese kool

  • Mosterdkool

  • Rapen

  • Postelein

Vergeet ook niet dat de zomermaanden hét moment zijn voor het zaaien van groenbemesters. Deze verbeteren de bodem en voegen voedingsstoffen toe. Vaak bloeien ze ook nog mooi, en zijn ze geschikt als drachtplant voor insecten. Er zijn inmiddels tal van soorten groenbemesters op de markt, en ons assortiment bevat ook een groot deel biologische groenbemesters. Elke groenbemester heeft zijn eigen kwaliteiten en voordelen. Zo zijn Lupine, Klaver en Wikke erg populair vanwege hun hoge stikstofgehalte.Afrikaantjes worden juist als groenbemester gebruikt tegen aaltjes. De kruisbloemigen zijn erg goed tegen de groei van onkruid. Denk hierbij aan mosterd, bladrammenas of bladkool. Makkelijk, mooi en efficiënt!

      05-06-2024 12:25     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.