Kardonzen Blanc amélioré Kardoen zaden
Zaden voor de teelt van Kardonzen. Dit Kardoen ras Blanc amélioré is geschikt als overblijvend en dus meerjarige plant. Afkomstig van de Artisjok familie en wordt ook wel als overblijvende Artisjok gezien. Kenmerkend is de gestekelde stengel of het middennerf die net als de bloemen gegeten kunnen worden. In ons land misschien niet zo bekend, maar in Zuid-Europa is dit een doorgaanse groente. De smaak van Kardonzen komt overeen met die van Artisjok en is eigenlijk zowel bitter als zoet. Nog nooit gehad? Ga het zeker eens telen!
Kardoen telen als gerecht of snijbloem
Je kunt de zaden van de Kardonzen of Kardoen zaaien onder glas in de maanden maart en april. Vanaf mei kun je ze ook direct zaaien in de volle grond. Kardonzen zijn niet volledig winterhard en moeten dus in de winter bij vorst worden afgedekt. Naast het gebruik van de bloemen, stengel en de bladstelen als maaltijd of als decoratie, kun je Kardonzen ook nog gebruiken als snijbloem. Bloeit met paarse/roze bloemen. Ongeveer eind augustus in een groepje bij elkaar binden en afdekken met zwarte folie of iets dergelijks. Na 3 tot 4 weken hierna kan er geoogst worden, zo rond september en oktober.