Kardoen zaden kopen
Deze Biologische Kardoen zaden vallen onder de stempel 'gouwe ouwe'. Dat klinkt niet heel verfijnd, maar wil indirect zeggen dat het juist een sterk ras is waar al jaren door de tuinders in ons land mee geteeld wordt. Kardoen is niet meer zo bekend in ons land als gerecht, maar het is echt enorm lekker. Overigens ook te gebruiken als sierplant. Kardoen is een overblijvende plant, wat betekent dat het meerdere keren bloeit voor het afsterft. Kardoen bloeit dus vaker dan één keer. Van Kardoen is het hart, de binnenste nerven en zelfs ook de bloem eetbaar.
Hoe kun je kardoen eten?
Kardoen kun je op meerdere manieren bereiden als je het wil eten. We kennen in de moestuin 2 manieren van oogsten bij Kardoen. We hebben de vroege oogst en de late oogst. De bladsteel heeft een frisse smaak, zeker als je ze vroeg oogst rond augustus. Wil je de Kardoen later oogsten, dan is de smaak ervan wat bitterder en ook iets stugger. Dit is wel op te lossen, namelijk door de bladsteel te bleken. Dit doe je eenvoudig door een paar weken voor de oogst de bladsteel in te pakken met donkere folie. Zo blijft het lekker fris om te eten.
Kardoen zaaien en telen
Je kunt de biologische zaden van de Kardoen zowel onder glas, als ook direct in de vollegrond zaaien. Vanaf april zijn ze onder glas te zaaien, dit kan tot en met mei. In de maanden mei tot en met augustus kun je ze ook zaaien in de vollegrond. Zaai niet eerder dan half mei, of als er nog vorst wordt opgegeven voor die tijd. Voor een optimaal kiemproces geldt een temperatuur van ongeveer 14 graden. Na een dag of 20 zullen de zaden ontkiemen. Let op dat je de planten minimaal 50 centimeter uit elkaar zet bij het overpoten. Te oogsten van juni tot en met oktober.