Zaden om Gojibessen mee te kweken
Om bij de informatie over Gojibessen te komen, moeten we beginnen bij het begin, en dat ligt in Azië. Daar groeit namelijk de Boksdoorn, een plant met rode vruchten. De Boksdoorn is inmiddels zolang in Nederland dat je deze zelfs in het wild tegen kunt komen, zij het zeldzaam. De planten hebben, zoals de Boksdoorn naam het al aangeeft, stekels zoals doorns. De takken zijn verhout en hebben lange vormen, waar de grijsgroene bladeren aangevuld worden met rode besjes, de vruchten. Voordat deze vruchtjes eraan komen, bloeien de struiken van de Gojibessen met mooi, paarse bloemen en een geel hart met grote stamper.
Zijn Gojibessen gezond?
De rode bessen van de Boksdoorn kun je laten drogen, waarna je de bekende Gojibessen krijgt. Deze rode Gojibessen zijn niet alleen erg mooi om te zien, maar ze zijn ook erg lekker en super gezond! Hoewel de bessen klein zijn, zitten ze vol met gezondheidsvoordelen. Deze Chinese bessen zijn vooral goed tegen ziektes. Zo beschermen ze cellen uit je lichaam, zorgen ze voor een mooie huid en nagels, en versterken ze je immuumsysteem. Verder zouden de gedroogde Gojibessen goed zijn voor je ogen, lever en de vruchtbaarheid. Kortom, een hele reeks aan medische voordelen van deze rode vruchtjes. Hoewel klein, super gezond. Een echt superbommetje!
Hoe kan ik de Boksdoorn zaaien?
In de natuur worden de zaden van de Boksdoorn of Gojibes doorgeven door dieren, omdat de zaden makkelijk aan dieren blijven plakken, en ze deze onbewust verder brengen. Gelukkig hebben wij de zaden gewoon in een zakje voor je, zodat je makkelijk kunt gaan zaaien. Start met zaaien in de maanden maart, april, mei of juni. De sruiken van de Gojibes kunnen goed tegen droogte en ook tegen vorst. Ze zijn meerjarig en zijn niet moeilijk om te onderhouden. Plant de voorgezaaide plantjes uit vanaf mei, op ongeveer 35 x 35 centimeter afstand. De struiken van de Boksdoorn kunnen wel 2 tot 3 meter hoog worden, en kunnen dus ook goed als afscheiding gebruikt worden.
Wanneer kan ik Gojibessen oogsten?
Na een periode van groei zullen er in de maanden mei tot en met september bloemen te zien zijn en gaan de struiken kleurrijk bloeien. Ook zijn de bloemen van de Boksdoorn geurend! Vanaf augustus tot november zijn de rode vruchten zichtbaar en kun je de bessen gaan oogsten. Je kunt ze rauw eten, koken of drogen. Je kunt er heel veel mee doen, zoals verwerken in koekjes, maar ook in wijn bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden ze ook veel gebruikt in drankjes, zoals speciale vitamines drankjes met Gojibessen. Ook kun je uit de pitten olie persen, om huidverzorgingsproducten te maken. Eet er niet teveel van in 1 keer, want dat kan klachten geven. Ze zijn heel gezond, maar wel met mate. Overigens ook super gezond bij een te hoog cholesterol!
De Latijnse naam van deze Gojibessen of beter gezegd de Boksdoorn, is Lycium barbarum.