Gember knol kopen
Gember is hét product dat we in Nederland kennen als een thee smaakje. Echter deze knollen, of wortels moet ik eigenlijk zeggen, zijn nog zoveel meer dan dat. Deze vaste planten heten officieel Ginger officinale of Zingiber officinale. De Gemberplant bloeit met mooie gele bloemen, maar wordt dus meestal voor de wortels gebruikt.
Wat kun je met Gember maken?
Meestal wordt Gember in ons land gebruikt voor de thee. Maar ook om taaitaai, ontbijtkoek en speculaas van te maken. Ook zit het soms verwerkt in Babi Pangang. Je kunt er snoep van maken, jam, frisdrank (Ginger Ale), bier, jam en sieroop. Ook wordt Ginger officinale gebruikt om vlees malser te maken. Kortom, een veelzijdige knol die op veel manieren toe te passen is. Ook wordt Gember toegepast in de geneeskunde tegen reisziekte en pijn. Ook zou het libido erdoor gestimuleerd worden.
Ginger (Zingiber) zelf telen
Deze verpakking bestaat uit 1 Gember knol, waaruit de Gemberplant gaat groeien. Er zullen meerdere uitlopers ontstaan uit de knol, wat eigenlijk dus een levende wortel is. Hieruit zal de Gember verder groeien en grotere wortelstokken aanmaken. Je kunt de Gember knol poten in de maanden maart of april. Doe dit op een warme plek in de tuin of in de kas. Ook bij voorkeur een beschut plekje. Zorg voor voldoende vocht, maar niet te veel zodat hij kan gaan rotten! Gember is een vaste plant en je kunt er dus telkens delen van oogsten en andere delen laten staan die verder groeien, om de jaren erop weer te kunnen oogsten. Oogst als de bladeren zijn afgestorven, rond de maand oktober. Na het oogsten de wortelstokken laten drogen. De planten kunnen wel 100 centimeter hoog worden.
Ginger officinale in het kort:
- Verpakt per 1 knol;
- Poten: maart en april;
- Oogsten: rond oktober.