Gele Honingklaver als groenbemester of bijenplant
Gele Honingklaver is een zoete, geelkleurige klaversoort met heel veel bloemetjes waar bijen gek op zijn. Deze een-, of tweejarige planten worden voor heel veel toepassingen gebruikt. Van parfum tot medicinaal en van groenbemester tot sierplant. Citroengele Honingklaver ruikt super lekker en bijen zijn er echt gek op. De bloemen zitten vol met nectar en worden dan ook druk bezocht door bijen en hommels. De bladeren van deze gele Honingklaver zijn smal en lijken erg op Luzerne klaver. Honingklaver is lid van de Vlinderbloemenfamilie.
Ten opzichte van witte Honingklaver bloeit de gele variant eerder en ook zijn de bloempjes heel iets kleiner van formaat dan de witte Honingklaver.
Wanneer kun je Yellow Sweet Clover zaaien?
Gele Honingklaver is te zaaien van maart tot en met april en in het najaar rond de maand september (als tweejarige plant). Gele Honingklaver is droogtetolerant en heeft niet veel vocht nodig om toch goed te kunnen groeien. Verder is deze Honingklaver winterhard en kan het op alle soorten gronden geteeld worden. Voornamelijk op vruchtbare, goed gedraineerde grond doet Honingklaver het erg goed. Maar zelfs op leemgrond doen de planten het goed.
Wat kun je met citroengele Honingklaver?
In de geneeskunde is Gele Honingklaver een gewild ingrediënt, en werkt het vooral lichamelijk tegen pijn in de benen, kuitkramp en zwellingen. Ook zou het helpen bij spijsverteringsproblemen. Je kunt er makkelijk thee van maken, maar ook zalf. Daarnaast kom je gele Honingklaver in bepaalde gerechten zoals bier en kaassaus. In de tuin en moestuin wordt gele Honingklaver echter vaak gebruikt als bijenplant, of als groenbemester. Het bindt stikstof uit de lucht en verbetert hiermee de bodem.
Gele Honingklaver bloeit van juni tot en met oktober en de planten worden ongeveer 1,5 tot 1,8 meter hoog.
Deze gele Honingklaver is beschikbaar als zakje van 10 gram, of van 100 gram. Ongeveer 2 gram per vierkante meter nodig. Dus 1 zakje van 10 gram is genoeg voor 5 vierkante meter aan citroengele honingklaver.
Latijnse naam: Melilotus officinalis.