Fenegriek zaden kopen
Fenegriek is een heel veelzijdig soort zaad dat op verschillende manieren geteeld wordt. Zo kennen we het in Nederland het beste als kiemgroente of spruitgroente. In het buitenland gebruiken ze Fenegriek echter in veel soorten gerechten. Zo gebruiken ze in het Midden-Oosten Fenegriek als curry. Of in de Arabische in gebak en in brood. Ook wordt het bij vlees en vis gegeten. Je kunt de zaden eten, maar ook de bladeren, zowel vers als gedroogd. De smaak is wat pittig, en komt overeen met een mix van Kerrie en Maggi. Anderen vinden de geur naar vers hooi ruiken, en daarom draagt het ook wel de bijnaam: Grieks hooi. De enige echte naam van Fenegriek in de plantenwereld is: Trigonella foenum graecum.
Hoe wordt Fenegriek gebruikt?
Fenegriek wordt om zowel de smaak, als de medicinale toepassing gegeten. In ons Nederlandse gebruik kennen we het vooral in de salade. Ook op een boterham met kaas of juist in kaas verwerkt, vindt je fenegriek, net zoals bij het gebruik in Komijn of Kruidnagel bijvoorbeeld. Fenegriek blijft de bloedsuikerspiegel te verlagen. Ook zou het de glucosetolerantie bij mensen met diabetes bevorderen. In de landbouw wordt Fenegriek ook wel gebruikt in poedervorm om schimmels tegen te gaan.
Hoe moet ik Fenegriek telen?
Je kunt deze Fenegriek zaden heel het jaar door telen als kiemgroente of als spruitgroente. Dit kan gewoon thuis op de vensterbank of ergens in de keuken. Voor het zaaien spoel je de zaden eerst even af met wat handwarm water. Daarna laat je ze even weken zodat ze voldoende vochtig zijn. Na een uur kun je dit water weggieten en in een kiempot, kiemschaal of kweekschaal telen. Ongeveer 1 tot 2 keer per dag even spoelen met water zodat ze lekker vochtig blijven. Te oogsten na een week.
Dit zakje Fenegriek bevat ongeveer 40 gram aan zaden.