Boerenkool oogsten!

Met drie man sterk zijn we vanmorgen naar onze moestuin gegaan om een deel van de boerenkool te gaan oogsten. Het weer zit ons mee en ook over de temperatuur valt niet te klagen. Met ruim 7 graden Celcius is het niet erg koud voor de tijd van het jaar. Wél heeft het al gevroren dit jaar en dat betekent dat de boerenkool in feite al klaar is om geoogst te worden. Samen met mijn eigen oma en moeder rijden we naar de tuin. Eenmaal bij de tuin aangekomen merken we meteen dat er al meer mensen hetzelfde idee hebben bedacht om vandaag de boerenkool te gaan oogsten. Een gezellige boel bij de tuin dus waar de sfeer altijd goed is. 

Als we aankomen bij het hekje van onze tuin merk ik aan m'n oma meteen dat ze erg tevreden is over de 'môôs', zoals boerenkool in het Rijssens genoemd wordt. Mij wordt vol enthousiastme verteld hoe je de boerenkool het beste kunt oogsten, wat de lekkerste delen van de plant zijn en waar je op moet letten bij het breken van de takjes. Met alle aandacht die ik op de maandagmorgen in me heb, luister ik naar het verhaal en kijk ik nauwkeurig naar wat m'n oma voordoet. Met uiterste precisie haalt ze de bladeren van de boerenkool af. Het lekkerste wat je kunt oogsten van de planten zijn de bovenste delen van de plant die het fijnst gerafeld zijn.



Op de foto is dit goed te zien. Vooral de stukken blad met het fijnste rafeltje liggen in het zeefje. Overigens is het handig om de planten niet direct met wortel en tak uit de grond te trekken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er bij het uittrekken van de plant, aarde op de boerenkool beland wat dus niet nodig is. Beter kun je, eventueel met hulp van een mesje, de bladeren afsnijden die je mee wilt nemen. De kolen kunnen namelijk ook nog groeien en lekkerder worden nadat je een deel hebt geoogst. Wanneer de planten dan helemaal geen bladeren meer hebben die te oogsten zijn, dan kun je in één keer alle wortels eruit halen. Nadat we maarliefst 2 tassen vol gekregen hebben gaan we de tuin weer uit. Het blijft namelijk niet alleen bij het oogsten alleen, maar ook moet je weten wat er moet gebeuren met de boerenkool om het te kunnen eten. 



Aangekomen thuis laat mijn oma de gootsteen vollopen met warm water. De tassen met boerenkool komen op het aanrecht te liggen, klaar om gewassen te worden. Wanneer je boerenkool eet uit eigen tuin dan is het natuurlijk erg belangrijk om de groenten eerst te controleren op schimmel, beestjes en andere rare dingen. Je spuit er tenslotte geen bestrijdingsmiddel overheen, zodoende eet je dus echt super gezonde groenten zonder negatieve gevolgen. Eén voor één worden de stronkjes nagekeken en in stukjes in het water gedaan. Het kost wat tijd maar dan heb je ook wat!





We kwamen nog wel een dikke rups tegen die net voor het water uit de tas viel. Zolang je de rupsen maar eruit haalt voordat je het eet is er niets aan de hand. Sterker nog, zo weet je zeker dat je groenten eet waar geen chemische stoffen inzitten. Nu de boerenkool gewassen en nagekeken is, is het tijd om het eerst te koken. Nadat dit gebeurt is, staat er niets meer in de weg voor het bereiden van een heerlijke stamppot met boerenkool.




Eetsmakelijk,
Groetjes Peter! 
 

      22-01-2018 15:35     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.