-
Spitten: Wel of niet doen?
Wintertijd: Spitten of juist niet?
Nu de winter er echt aan komt en er s'nachts al vorst te meten is, is het meeste in de moestuin wel gedaan. De zomergroenten zijn er al uit en je kan nu nog gaan genieten van de wintergroenten zoals bijvoorbeeld boerenkool en andijvie. Sommige mensen vragen zich af wat je nu nog in de tuin kan doen wat betreft de grond en mest. Vroeger was dit voor iedereen een kwestie van een reeks handelingen die uitgevoerd moesten worden. Nadat de laatste groenten uit de grond werden gehaald werd de tuin winterklaar gemaakt door de hele tuin om te spitten. De gedachte hierachter was dat het goed zou zijn voor de structuur van de bodem. Alleen.... is dit wel zo goed voor je moestuin?
Hieronder hebben we een klein rijtje beschreven met motieven die aangeven dat je beter niet kan gaan spitten. Overigens gaat het hier in de meeste gevallen om een grond die als 'normaal' gezien wordt. Als je bijvoorbeeld echt een typische klei grond hebt, kun je beter wel gaan spitten want die grond vraagt er nadrukkelijk om. Maargoed, voor een normale zandgrond zie hier een aantal redenen:
1) De bodemstructuur blijft zoals ie is. Als we het leven van een moestuin van dichtbij bekijken dan zien we diverse bacteriën, schimmels en andere levende wezens op het oppervlakte die de tuin ten goede beïnvloeden. Deze zorgen voor de structuur en de vruchtbaarheid van het land. Wanneer je gaat omspitten dan verstoor je dit leven en ook haal je zuurstof weg. Die resulteert in mindere oogst en een grond die opnieuw moet gaan wennen. Overigens zal ook de diepe grond afsterven omdat die juist een overvloed krijgen aan zuurstof.
2) Er zitten miljoenen gras en andere onkruid zaadjes in je grond te wachten. Soms liggen ze er jaren zonder dat ze laten merken dat ze er zijn of zonder dat jij het eigenlijk weet. Opzich is er niets mis mee want ze groeien niet en ze liggen dus niet dwars voor je groenten. Maarr.. wanneer je gaat spitten kan het zijn dat deze zaden een lichtflits opvangen. En een fractie van een lichtflits kan die slechte zaden al opsporen te ontkiemen. In een ongespitte grond blijven dus de verkeerde zaden zitten en heb je nergens last van. Overigens worden door het spitten de wortels van vast onkruidsoorten gedeeld en uit elk deel stukje zal weer een nieuw onkruid plantje voortkomen. Je tuin voorgoed onrkuid vrij maken lukt niet dus kun je beter gaan afdekken. Scheelt tijd en dus een hoop onkruid. 2 onkruidjes in 1 klap!
3) Ook is er nog een hele goeie reden waarom je de moestuin niet om zou hoeven spitten. Dit zit 'm in de lichamelijke klachten die je krijgt van het zware werk. Het duurt vaak erg lang voordat je de hele tuin gespit hebt en het resultaat kun je niet alleen in de tuin zien, ook voel je het behoorlijk in je rug. Zoals we dus hierboven hebben gezien is het voor de grond niet goed. Tevens een reden om je rug dus te besparen want deze zal met dit besluit erg blij zijn!
Tenslotte nog een tip om mee af te sluiten: Probeer in de winter zo min mogelijk over de moestuin heen te lopen. Zo blijft de grond lekker open en zal de grond nog kunnen ademen. Zo kun je in het voorjaar beginnen met een frisse tuin die er weer goed tegenaan kan!
Groetjes van Peter!
Interessant nieuws voor mij. Waar kan ik de moestuin mee afdekken? Moeten de resten van deze zomer er eerst uit?