Bergsteentijm zaden
Bergsteentijm is een wat ouder, maar daarom niet minder gewild kruid. Een hele fijne smaak en geur, maar ook is dit fijne keukenkruid te gebruiken als sierplant. De planten bloeien namelijk met heel veel witte of lilablauwe, kleine bloempjes. Bergsteentijm is super lekker in diverse gerechten, maar vooral een smaakmaker in pizza, vis, vlees, aardappels, sauzen en salades. Zelfs kun je Bergsteentijm gebruiken bij het inmaken en inleggen van olijven. Kortom, Bergsteentijm is een hele lekkere smaakmaker in diverse Mediterrane gerechten!
Naast het gebruik van de Bergsteentijm als sierplant en als smaakmaker, is Bergsteentijm dus ook te gebruiken als geneeskrachtig kruid. Je kunt er bijvoorbeeld thee van maken dat kalmerend werkt. Je kunt er zowel de bladeren als de bloemen voor gebruiken. Je kunt de bladeren dan heel laten of fijnknippen.
Bergsteentijm zaaien en kweken
Je kunt de zaden van de Bergsteentijm zaaien in de maanden februari en maart in huis. Buiten zaaien kan in april, mei en juni. De plantafstand van de bergsteentijm is 20 centimeter tussen de planten. De planten worden ongeveer 30 tot 50 centimeter hoog. De planten zullen bloeien van juni tot en met oktober. De kunt Bergsteentijm het beste vers gebruiken, maar ook kun je de bladeren goed bewaren. Doe dit door de blad en de stengels op een koele plaats te bewaren.
Ook goed te kweken in potten!
-
Latijnse naam: Calamintha nepeta
-
16125
-
Calamint, Bergminze, Menthe de montagne