Grootbladige basilicum zaden kopen
Basilicum is één van de meest voorkomende kruiden in de wereld. Oorspronkelijk komt het uit Italië, maar tegenwoordig is in elke keuken basilicum niet meer weg te denken. Ook bij de Grieken was het al erg geliefd. De geur en smaak zijn wat pikant en kunnen gerechten meer smaak geven. Ontzettend lekker om zelf pesto mee te maken, maar ook erg lekker in de soep of een salade. Tenslotte is basilicum ook erg gewaardeerd in de geneeskunde. Het heeft namelijk diverse medicinale werkingen. Denk hierbij aan een betere spijsvertering, goed voor de huid en het schijnt ook te werken tegen menstruatiepijn.
Hoe moet ik grote basilicum telen?
Basilicum kun je zowel zaaien onder glas, als ook direct in de vollegrond. Voor het zaaien onder glas schrijven we de maanden maart, april en mei voor. Wil je direct de vollegrond in met de zaden, doe dit dan vanaf half mei tot en met juli. Basilicum kan slecht tegen vorst, dus als ze half mei nog lichte nachtvorst opgeven, wacht dan met zaaien. De ideale zaaitemperatuur is 21 graden, kiemduur bedraagd ongeveer 2 weken. De zaden niet met aarde bedekken na het zaaien, maar heel iets aandrukken. Ook voldoende water geven. Als de planten hanteerbaar zijn, kun je ze uitplanten in potten, bakken of de vollegrond. Zorg ervoor dat de basilicum genoeg zon krijgt en een beetje beschut uit de wind staat. Oogsten van juni tot en met september.
-
Zaaien onder glas vanaf half mei;
-
Zaaien in de vollegrond tussen mei en juli;
-
Oogsten van juni tot en met september.
De basilicum is na het oogsten lang te bewaren. Ook kun je de kruiden invriezen om te bewaren.