De ananaskers zaaien
Deze prachtige kers is heerlijk fris en tergelijkertijd zoet/zuur van smaak. Vol met vitamine C is dit echt een gezonde vrucht. De plant van de ananaskers kan erg hoog worden en geeft erg veel vruchten. De ananaskers is zowel te eten, als ook ter decoratie te gebruiken. Door de leuke vorm van lampion (buitenkant) kun je er gerechten op een leuke manier mee opvrolijken. Andere namen voor ananaskers zijn: Goudbes, incabes of kruisbes. De latijnse naam van deze plant is Physalis peruviana.
Gemakkelijk te telen
Ananaskers is gemakkelijk te telen en daarom erg leuk als je net begonnen bent met tuinieren. Ook leuk voor kinderen om te experimenteren met vruchten en het telen van eigen gewassen. Na het bloeien veranderen de bloemen in een groen lampionnetje. Na een aantal uur zon en warmte verkleurd deze lampion in een gele kleur en als hij rijp is valt de lampion op de grond. Klaar om te gebruiken! Vooral in de kerstmaanden kun je de goudbessen in de supermarkt vinden.
Historie en gezondheid
Volgens historici komen de goudbessen oorspronkelijk uit het Andes gebergte, of dit klopt laten we in het midden. Wat wel bewezen is, is dat de ananaskers een positieve bijdrage heeft aan de gezondheid van de mensen. Wereldwijd wordt ananaskers bijvoorbeeld gebruikt als geneesmiddel bij malaria, astma, hepatitis en zelfs wordt het gebruikt om kankerstoffen af te breken. In de kruidenwereld staat de goudbes vooral bekend om vochttafdrijvende werking en als een ontstekingsremmend medicijn. Al met al een gezonde vrucht die het waard is om te proberen. Ten slotte zitten de kersjes ook nog vol met mineralen en de vitamines A, B en C. Ook is het één van de meest weinige plantaardige bronnen waar de vitamine B12 in zit.
Zaaien en onderhouden
De teeltwijze van de ananaskers is redelijk eenvoudig, als je de aanwijzigingen goed opvolgt tenminste. De goudbes heeft de voorkeur om voorgezaaid te worden onder glas en om na de opkomst te verspenen, afharden en uitplanten. Als je dit wilt gaan doen dan kun je in de maanden maart, april en mei gaan zaaien. Wil je toch liever direct in de volle grond gaan zaaien, doe dit dan in de maanden mei en juni. De ananaskers heeft behoefte aan een beschutte maar toch warme plek. Dit komt de smaak en de groeisnelheid van de kersjes ten goede. Het zal lang duren voordat de zaadjes gaan kiemen, ongeveer 28 dagen. De perfecte zaaitemperatuur ligt rond de 20 graden. Er zitten ca. 400 zaden in een zakje van 0,5 gram. Wanneer je de kiemplantjes wilt gaan uitplanten, doe dit dan met een minimale afstand van 25 centimeter tussen de plantjes.
Ananaskers oogsten
Als de lampion grauw van kleur wordt dan is de kers rijp en zal hij van de plant gaan afvallen. Zelfs bij een niet al te warme zomer geeft de plant al vroeg vruchten. Meestal zul je in de maanden augustus, september en oktober de besjes van de grond kunnen gaan rapen.