Afharden, wat is dat?

Planten afharden, wat is dat?

Stel je voor: je planten hebben altijd lekker binnen op de vensterbank gestaan en zijn daar ontkiemd uit hun zaden, en je zet ze van de ene op de andere dag buiten. Deze planten krijgen dan een soort klap: van de kou, het veranderende licht en vooral ook van de wind. Hierdoor kunnen ze slechter gaan groeien en zelfs dood gaan. Dit wil je voorkomen natuurlijk!

Afharden is een woord wat veel mensen niet kennen. We krijgen vaak de vraag: Afharden? Wat is dat? Afharden betekend eigenlijk zoveel als planten laten wennen aan het buiten zijn.

Hoe moet je planten afharden?

Afharden is eigenlijk helemaal niet moeilijk. De planten laten wennen aan het buitenklimaat doe je door ze elke dag even een uurtje buiten te zetten. Wanneer je dit al een aantal dagen doet, kan je het aantal uren opvoeren zodat ze er meer en meer aan gaan wennen, totdat je na een week of 3 de planten lekker buiten kan laten en ze zo gewend zijn. 

Daarnaast is het van belang dat je in de gaten houd in welke tijd van het jaar je de planten naar binnen haalt. Veel planten, zoals tomatenplanten, paprikaplanten en komkommerplanten kunnen nagenoeg niet tegen nachtvorst. Dit zal de planten beschadigen en ze kunnen hier ook van dood gaan.

Wanneer je dus netjes 3 weken je best hebt gedaan met afharden, maar dit te vroeg in het jaar hebt gedaan, zullen de planten toch nog een nachtje vorst over zich heen kunnen krijgen. 

Om dit te voorkomen houden we vaak de IJsheiligen aan. Dit zijn 3 Katolieke namen, van Heiligen uit die tijd. Hun gedenkdagen vallen op 12 mei, 13 mei en 14 mei. Dit is een mooi moment om er vanuit te gaan dat de kans op nachtvorst nihiel is. Toch moet je, om zeker te zijn rondom deze dagen de nachttemperatuur nog goed in de gaten houden om te voorkomen dat je jonge plantjes kapotvriezen.

Welke planten moeten afgehard worden?

Vooral planten die vruchtdragend zijn kunnen een goede afhardsessie gebruiken. Denk aan Paprika's, Komkommers, Tomaten en courgettes. Deze planten krijgen vruchten en zijn allemaal warmteminnend, wat betekend dat ze het beter doen bij hogere temperaturen en met veel zon. Ze houden niet van kou en zouden dus echt even moeten wennen aan het nederlandse klimaat, en vooral de nachten: Afharden dus! Succes!

      09-06-2021 11:49     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.